31 Aug 2011

Wintersuits from 80's n 90's

Selailin läpi valokuvakansioitani ja löysin kuvia itsestäni pienenä talvihaalareissa.
Hih...olipas silloin tosiaan ihan erilaiset haalari. Ja mikä pisti silmään, haalarit olivat sopivia, monen mielestä varmasti pieniä.

Äitini kanssa oli asiasta puhetta(että niin monet ostaa ihan liian isoja haalareita lapsilleen "kasvunvaralla") kokoasiasta, ja hänenkin mielestään se 92cm Molo on ihan sopiva. Kuten siinä postauksessa, Titti kommentoi myös, että hänen äidin mielestään haalari on juuri sopiva.

Meidän lapsuudessa tosiaan puettiin lapsille sopivat haalarit. Toki niitä näkee nytkin "ei-bloggaajien" kesken, eli usein esim. päiväkodissa tulee vastaan lapsia, jolla haalarit todellakin monen silmiin ovat "pieniä".

Noh, itse tykkään, että on hieman kasvunvaraa haalareissa, mutta ehdottomasti ei saa olla liikaa. Ja omiin silmiini haalari on pieni, kun nilkat näkyy ihan normaali seisoma-asennossa ja ranteet näkyy, vaikka kädet ovat alhaalla.  Eli itse ostan nyt ja tulen ostamaan haalareita pienellä kasvunvaralla, sanotaanko niin, että kun pituus on 92 ostan 98, kun pituus on 98 ostan 104, kun pituus on 105 ostan 110 jne.

Meni vähän aiheen vierestä, mutta tässä minä pienenä 80- ja 90- luvulla ihanissa haalareissa ;)
 Ikää 2v4kk.
 Veikkaisin iäksi 4.
 Tässä onkin ikää varmaan joku 8v.
 Tässä ikää n. 2v. Tämä ei siis ole haalari vaan 2 os- puku. 
Ilman jalkalenksuja, nilkat tosiaan näkyisivät tässä. Ja pitkävartiset hanskat suojaavat ranteita.

Onko teidän silmissä nuo haalarit sopivia, pieniä vai isoja?
Onko teillä, omassa lapsuudessa pidetty isoja haalareita kasvunvaroilla, vai normaalikokoisia?
Onko teidän vanhemmat kommentoineet lastenne "isoja" haalareita?

Minä voin sanoa, että omat vanhempani ovat sanoneet lähes joka haalarista, mikä Danskulla on, että on liian iso, vaikka omaan silmään on sopiva ja pienellä kasvunvaralla varustettu. Onkohan se tämä blogimaailma, josta saa ns. vaikutteita, että haalarien pitää olla reiluja? Totuushan kuitenkin on, että ei se lapsi kasva puolessa vuodessa 10cm.

Nämä on omia pohdintojani, en teilaa todellakaan ketään, enkä väitä, että meillä olisi aina ollut esim. tosi sopiva haalari tms. Minua ei haittaa, jos joku ostaa haalarin 20cm kasvunvaralla ja sanoo sen olevan lapselle sopivan reilu käytettäväksi. 

Jokainen pukee lapsensa varmasti lämpimästi ja omien arvioidensa mukaan.
 :)

17 comments:

  1. minusta ne näyttävät vähän nafteilta. varsinkin talvikamppeissa se ilma haalarin ja muiden vaatekerrosten välissä on se mikä tekee lämpimäksi. jos nostaa kädet ylös ja niin hihojen ei pidä valahtaa yli ranteiden ja niska-haara ei sa kiristää. mitään tiettyä kokosääntöä ei voi sanoa koska on niin erikokoisia vaatteita samassa koossa.

    ReplyDelete
  2. Hehee, mahtiskuvia! Täytyy laittaakin oma vajaa 1,5v kuva blogiin, mulla oli melkein samishattu :).

    Mulla oli näemmä (kuvista tarkistin)vähän reilumpi haalari, pussittaa ainakin lahkeista. Mutta joo, mä en itse tykkää liiasta reiluudesta missään vaatteessa, joskin ei meillä voi esim. hihat olla liian nafteja, kun me laitetaan hanskanvarret hihan alle eikä päälle.

    ReplyDelete
  3. Kyllä nuo munkin silmään näyttää hiukan liian pieniltä. Ei tuonne alle ole paljoa vaatetta mahtunut... :D
    Ja Unikuun kanssa samaa mieltä siitä ettei mitään tiettyä kokosääntöä ole koska lapset on niin eri tyyppisiä.

    ReplyDelete
  4. Ihan ku mullaki olis ollu joskus pienenä tollanen haalari mikä sulla on tossa n. 8v kuvassa :) Vitsi mä aloin jo miettii et ootkohan jotai sukua meidän pojalle ku näytät ihan pojan serkulta tossa eka kuvassa :D

    Toi eka kuvan haalari on mun mielestä kuvan perusteella sopiva, mut just että jos ton kokoinen olis esim. heinäkuussa niin saattasin ehkä päätyy hieman isompaan talveks, mut sekin riippuis siitä et miten lapsi on kasvanu muuten. Et jos ei mikään huimakasvutahti ja tossa kuvassa on varmasti jo kunnon talvi niin kyllä toi talven menis :)

    Oon ihan hermoraunio ku mietin meille sitä sopivaa haalaria nyt, viime talvena jo huomas miten inhottava oli ku haalari oli iso. Ja meillähän oli siis viime talvena 68cm haalari ja se oli oikeestaan sopiva vasta keväällä joskus maalis/huhtikuussa ja olis menny vielä pari kuukautta hyvinkin. Nyt se on jo liian nafti selkämitasta.

    Lukenu googlesta ja vaikka mistä et miten lapset kasvaa 1v-1,5v iässä. Toisten lapset on kasvanu ihan hirveesti. Serkulta eilen kysäisin et miten niiden lapset niin 1v 74cm ja 1,5v 84cm :O siis ihan hirmu tahti! Mut jotenki en jaksa uskoo et meidän poika venyy tota tahtia ku on niin hyvin noudatellu isänsä kasvua aina vain 0,5cm pidempänä. Isänsä ollu tosiaan 2v iässä 85,5 ja 3v 91cm. Mä oon ollu pienenä pitkä mut sit joskus kouluiässä tasoittu ja olinkin pieni. Osaiskin olla ennustaja :D

    Mut tosiaan eilen just näin tuttavan lapsen talvivarustuksen ja tuumasin et liian iso. Nii melkein suututtii ja oltiin et isompi haalari pitää jo tammikuussa ostaa :O Lapsi on nyt 69cm ja haalari reimatecin 80...

    ReplyDelete
  5. Titti: Mun kavereiden lapsilla on aina ollut todella sopivat haalarit, siksikin ehkä tuntuu, että joillain on kyllä tosi jätit. Esim. mun kaverin tytöllä oli viime talven 92cm molon haalari ja pituutta oli lopputalvesta jo 95cm eikä haalari ollut pieni. Tyttö on muutenkin paljon raskaampi malliltaan kuin Dansku.

    Mä kyllä suosittelisin teille 80cm haalaria, mutta jos harkitset 86cm niin ehdottomasti kannattaa käydä kokeilemassa ensin, niin näkee parhaiten.

    Mistäs päin suku on kotoisin, jos näytän kovin samalta pojan serkun kanssa? ;)

    ReplyDelete
  6. Mä just mietinkin, et pakko sovittaa, et siks ei oikeen uskalla käytettynä ostaa haalaria ettei tuu taas huti. Ku yhden hudin jo möin pois (reimatec baby malli 86).

    Hmm.. Mä en oo ihan varma mistä päin toi suku alunperin on mut toi ulkonäkö tulee pojalle ja miehelle ja tosiaan tolle pojan serkulle enemmän kai miehen äidin puolelta. Tuosta pohjois-pohjanmaalta L-alkuiselta paikkakunnalta on kai miehen äiti syntyjään ollut :)
    Mut en kyl tiedä mistä se sukunimi tulee, ku en oo koskaa ennen kuullu täällä päin sellasta :D

    ReplyDelete
  7. Meillä on haalarit varmaan enemmän sopivaa kuin kasvunvaralla. Meillä lapset eivät suostu pitämään haalareita joissa haara roikkuu tai hihoissa on liikaa pituutta. Siitä alkaa vain loppumaton riita ja kitinä. Tilannetta tietenkin helpottaa se, että vuosien varrella haalareita on kertynyt vähintään yksi joka kokoa ja kautta :)

    ReplyDelete
  8. Hih! Hauska postaus =)
    On ennen ollut varmaan naftia tai juuri sopivaa kokoa.

    Meillä taas on hieman reiluja haalarit aina. Hyvin ovat toimineet.
    Paitsi molo, joka meillä oli viimeksi haaroista liian reilu, mutta hihat juuri sopivat.
    Nyt olisi haaroista sopiva, pitänee kokeilla onko hihoista jo liian lyhyt. Varmaan oli jokin kasvupyrähdys käsillä :D

    Esim. välikausihalari on yleensä mennyt kevään ja syksyn ja sitten säkällä ehkä naftin rajoilla vielä keväällä.
    Eli en ole joka kausi ostellut uusia.
    Hyvin on leikit sujuneet, eikä ole liikaa roikkunut että olisi menoa haitannut.

    ReplyDelete
  9. Enne haalarit oli malliltaan kapeita ja alle pantiin vielä paljon väliasua, niin tuli vaikutelma "pienistä" haalareista.

    Kyllä olen ostanut aina sopivan haalarin, ei mitään kasvunvaroja, en muitakaan vaatteita käytä vielä silloin kun ovat reiluja, vaan odottavat kaapissa kasvua.

    ReplyDelete
  10. Hauskat haalarit.:D Samanalaisia löytyy minunkin lapsuudenkuvista.:) Meillä äiti ompeli itse paljon vaatteita, ulkovaatteitakin, joten taisi olla aina juuri sopivat vaatteet lapsilla.

    Itse pyrin ostamaan sopivalla kasvuvaralla vaatteet, kun liian isot jää kyllä käyttämättä. Mieluummin kuitenkin haluan haalarin olevan vähän reilu kuin liian pieni. Meillä muuten esikoinen kasvoi 1v-1.5v liki 10cm (!!), sen jälkeen kasvua on tullut paljon tasaisemmin.

    Koskaan ei ole isovanhemmat kommentoineet ulkovaatteiden olevan liian isoja. Liian hienoista(?) ja liian monista seteistä on kyllä joskus tullut sanomista.;)

    ReplyDelete
  11. Hauskoja kuvia :D
    Mä kanssa olen sitä mieltä, että ovat ehkä vähän liian pieniä. Mun silmää ei haittaa reilukaan kasvuvara jos lapsi pystyy kuitenkin liikkumaan haalarissa hyvin ja lahkeen- ja hihansuut pysyvät paikoillaan.
    En muista miten mulla on ollut lapsena, pitäisi oikein käydä katsomassa kuvia :) Mutta mun äiti ei ainakaan ole kommentoinut Toukan vaatteiden kokoa mitenkään, joten tiedä sitten olisiko mullakin käyttänyt mieluummin hieman reiluja kuin nafteja vaatteita.

    ReplyDelete
  12. minusta siinä rajoilla, että näyttävät sopivilta. toisin sanoen voisin hyvin pukea lapselle tuon kokoisen, mutta ostaisin kokoa isomman. kirjoitat ihanan varovasti, niinkuin blogissa vähän pitääkin, että ei saa ihan kamalasti provosoituneita anonyymeja niskaansa :D monelle haalarin kasvunvara on kuitenkin erittäin tärkeä ja henkilökohtainen asia, johon liittyvien näkemysten erilaisuudesta kannattaa hermostua.

    ReplyDelete
  13. Olen käytännössä omien vauhtiviikarieni kanssa huomannut, että kasvuvaraa ei tosiaan saa olla liikaa jotta lapsen on helppo liikkua (paksuhkossa talvi-)haalarissa. Kuitenkin sen verran pitää olla, että esim. sääret eivät pilkahda heti KUN lapsi konttaa ja kyyristelee maassa tai istuu keinussa. Eli jos lahkeet seistessä on suorana "juuri sopivan pituiset" niin silloin ne kyllä niissä tyypillisimmissä touhuasennoissa paljastavat nilkat. Eli minun mielestä hihojen ja lahkeiden pitää jäädä hieman pussittamaan kun lapsi on suorassa seisoma-asennossa kädet alhaalla.

    Ekan kuvan haalari on siis minun makuun yhtä kokoa liian pieni, jos lahje jalkaa koukistaessa kovasti kiristää niin se voi häiritä lapsen liikkumista tai tuntua epämukavalle.

    Muistan esikoiseni olleen syyskuussa 77cm pitkä,jolloin ostin hänelle talveksi Reimatecin toppapuvun kokoa 80 cm. Ja meille kyllä kävi valitettavasti niin että alkutalvesta kivan kokoinen puku jäi tosiaan lopputalvesta pieneksi ja vielä aivan viimeisille talven viikoille oli pakko ostaa kokoa suurempi. Mielestäni tyttö ei kuitenkaan olisi vielä alkutalvesta voinut missään nimessä käyttää niin suurta pukua.

    ReplyDelete
  14. Ihania kuvia! Ja ominaisuudet ulkovaatteissa ehkä hieman eri luokkaa kuin nykyään:D

    Itsekään en tykkää liian isoista ulkovaatteista. Tänä syksynä jouduimme hankkimaan isoimmalle kokoa pienemmän haalarin kuin mitä olin alesta hankkinut, se oli mielestäni liian reilu. Mutta onpahan sitten valmiina, jos kauhea kasvuspurtti tulee tai ensi talvena:)

    ReplyDelete
  15. Hih, omani olleet hyvin samanmoisia ;) Silloin mallit oli aikasta kapeita ja ehkäpä siksi meidän äidit ihmettelee isoja pukuja. Minun äitini ihmettelee, kun lapsilla on valtavan isoja kenkiä ja haalareita eikä mitenkään tarkkaile vaan esim. puistossa pitää silmät auki ;) Meillä käytetään sopivia, ei käännetä hihoja ja lahkeita. Haalarit yms. niin, että ovat sopivia eikä sillä ajatuksella että mahtuu vielä vuoden päästä. Nyt pituutta 104 ja ainakin alkutalvesta mennään 104-kokoisilla (merkkeinä Reima, T2H/takki, Pop, JOnathan). Sisävaatteissa 98/104 on sopiva, joku Kappis pitää olla 110. Ja äiti on aina ostanut meille samoin pienen kasvunvaran. Kai se periytyy... Ja se Molo ei ollut musta pieni, noin meilläkin käytetään viime vuotisia alkutalvi.

    ReplyDelete
  16. Tuo kokoasia riippuu niin lapsesta! Meillä on vanhimmilla lapsilla ollut haalarit aina sopivalla kasvunvaralla, mutta kuopukselle jouduin ostamaan haalarin, jossa on liian pitkät hihat ja lahkeet, koska selkämitta ei riittänyt sitten millään muuten sopivissa haalareissa. Mun mielestä alle 2veellä kuitenkin pitää olla talvella haalarit, välikaudet mennään suosiolla 2osaisilla.

    ReplyDelete
  17. Mua ahdistaa kaikki liian isot vaatteet, siis myös sisävaatteet. Mieluummin ostan lapselle vaikka kahta kokoa talveksi/vk-vaatteiksi, kun liian isoa älyttömällä kasvuvaralla. Roikkuvat haarat on sellaisia mitkä mun silmään näyttää esim rumilta.
    Viime talvena oli kaksi settiä kokoa 80 ja niitä käytettiin kunnes lapsi oli samanpituinen, sitten otettiin 86 setit käyttöön. Vk-vaatteet on nyt kokoa 92, keväällä käytettiin 86 kokoa.
    Tänä talvena aloitetaan taas 92 seteillä ja sitten siirrytään 98 kun on tarvis. Poika on nyt noin 89cm pitkä.
    Vanhempi poika on 140cm ja hänellä tämän talven vaatteet kokoa 146.

    ReplyDelete