7 Jan 2011

Still mad

Asuntoasiaa taasen.

Anna oli kommentoinut edelliseen postaukseen asuntoasiasta ja taas nousi sauhut päästä niin, et on pakko kirjoittaa.

Eli viimeksihän asia oli niin, että olin menossa tekemään loppusiivouksen. Teimme sen viikko sitten Lauantaina ja jätin avaimet asuntoon. Realia kehotti mua ne sinne jättämään, vaikka todellisuudessa mun olisi pitänyt päästä lopputarkastukseen mukaan. Realia ja omistaja kertoivat menevänsä tarkastamaan asunnon Maanantaina.
En kuullut heistä mitään.

Lähetin Maanantai iltana sähköpostin Realialle, josta tuli vasta Keskiviikkona vastaus, että olivat käyneet tarkastamassa asunnon Tiistai aamuna. Kukaan ei tästä minulle ilmoittanut, eikä kukaan minua kutsunut lopputarkastukseen tai edes kysynyt haluanko tulla.

No, Realian lyhyessä sähköpostissa mainittiin, että vuokranantaja oli ottanut vuokravakuustilini paperit ja selvittelee lavuaarin korjaus kustannuksia.

Olin jättänyt asuntoon kirjeen omistajalle, jossa pyysin selvityspyyntöä muutamaan asiaan.

Hän nimittäin kävi meillä asentamassa Danskun huoneen oven Huhti-Toukokuussa, jolloin me olimme Englannissa. Äitini oli tuolloin meillä ja todistaa, että vuokranantaja näytti asentajalle mihin ovi tulee ja lähti pois. Eli missä vaiheessa hän on edes käynyt kylpyhuoneessani?

Kirjoitin kirjeeseen, että haluan selvityksen milloin hän on huomannut halkeamat ja miksi hän on käynyt kylpyhuoneessani. Asia on mielestäni sen verran kummallinen, että mietin jo syytteen nostamista kotirauhan rikkomisesta tai mikälie nimitys tuollaisella nykyään on.

Kuluttajaviraston sivuilla kerrotaan, että jos vuokranantaja VÄITTÄÄ vuokralaisen rikkoneen jotain, on tällöin todistustaakka vuokranantajalla. Asiahan on juuri noin, eli omistaja väittää meidän rikkoneen lavuaarin. Me ei siis olla sitä rikottu.

Lisäksi nyt tulee mieleen, onko vuokranantaja itse sen rikkonut, kun on siellä kylppärissä käynyt ja nyt syyttää mua? 

Juttu on kinkkinen, mutta uskon, että olen asian kanssa vahvoilla.
Ärsyttää myös, miksi omistaja ei ota minuun yhteyttä.

Ja yksi juttu on vielä se, että hän on pidättänyt ensimmäisten vuokralaisten vuokravakuuden, muttei heidän jäljiltään teettänyt mitään remonttia. Eikös se ole rikos, pidättää toisten rahat eikä tehdä mitään?

Olisikohan lukijoissa ketään laista tietävää tai ylipäätään jotain joka tällaisesta asiasta enempi tietäisi.
Vuokralaisten keskusliitosta ei juuri apua ollut ja sinne on niin julmetun kallista soittaa, että 12 minuutin puheluni tulee maksamaaan n. 20€. En siis yksinkertaisesti pysty sinne enää soittamaan.

Anteeksi vuodatukseni, mutta ärsyttää.

9 comments:

 1. Meillä oli hiukan erillainen mutta samaan kastiin kuuluva pulma kun muutimme edellisestä ulos.

  Pyysin sisäänmuutettaessa kuntotarkastusta ja yksityiset vuokranantajat sanoivat muistavansa esim eteisen seinässä olevat koiran raapimisjäljet tms ja ajattelin että olivat itse kirjanneet johonkin ylös...

  Noh sitten kun muutimme pois he soittivat kiukkuisina ja syyttivät meitä mm.Uunin pilaamisesta,että ei olla imuroitu! ei pesty ikkunoita,kylppärin laattioiden listat on harmaanpia kun viimeksi,koiran raapimisjälkiä seinässä ja seinien pilaaminen.

  Seinien kanssa olikin melkoinen episodi kun pyysimme alunperin luvan ottaa tapetit pois ja maalata.noh,vanhojen tapettien alla olikin raakaseinä,ei siis viimeistelty eikä tasoitettu! joissain väleissä oli sanomalehteä silottamassa...
  Siinnä sitten pähkäilimme että mitä tehdä kun emme olleet varautuneet tälläiseen ollenkaan. maalasimme seinät vaan valkoisiksi pohjamaalilla että voisimme sitten miettiä mitä tehdä.
  No sitten muutimme pois.

  Vuokrantajat kieltäytyivät maksamasta 2kk vakuuksia esim syyllä että loppusiivousta ei ollut tehty!
  he olivat näyttäneet asuntoa käymättä siellä ennen sitä kertaakaan ja lattialla oli ollut mm.ruuvi!!

  vaadin päästä katsomaan asuntoa ja minulle oikein esiteltiin se edelleen lattialla oleva ruuvi...

  Vuokralainen sivustolta olin katsonut vuokralaisen oikeuksia ja loppusiivoukseen kuuluvat jutut.esim ikkunoiden peseminen ei kuulu siihen vaan pyyhkiminen jos ikkuna on likainen sisältä!
  Normaali kuluminen tms kuten kylppärissä kuuluu ihan asiaan.

  Latelin sitten nämä siellä ja kerroin vielä että jos he eivät kertoneet minulle ettei seinissä ole pintaa (-kun ei sillon ollu tapana tehdä) niin en sitä voi tietää ja koskaan en olisi ottanut tapetteja pois jos olisin sen tiennyt.myöskään silloin en elunperinkään olisi muuttanut asuntoon kamalien tapettien kanssa...
  Kehoitin myös hoitamaan seinät kuntoon nyt kun olimme pohjan jo tehneet...

  kuulemma olisi pitänyt maksaa 200-300e heille siivoamisesta tai että pyytävät firman siivoamaan.Sanoin peseväni ne prkl ikkunat itse jos se siitä on kiinni ja pesimme ne.

  Koiran raapimien kanssa kävi tuuri.olin itse tallettanut mailin jossa kysyin kuntotarkastuspaperin perään.

  Saimme rahat takaisin.

  Mutta perseestä tuo on!
  ehdottomasti kyseenalaistat kaiken mikä sinusta on väärin!

  ReplyDelete
 2. Itse painin näiden asioiden kanssa aina välillä työni puolesta...

  Vuokranantajissa on näitä tyyppejä jotka todellakin yrittävät pidättää milloin milläkin syyllä vakuuksia vuokralaiselta.

  Ja todellakin, oikeassa olet siinä että todistustaakka on vuokranantajalla, ei sinulla. Jos hän pystyy todistamaan sen jotenkin että lavuaari oli ehjä ennen kuin muutitte sisään, täytyy teidän korvata uusi lavuaari. Kuitenkin asia menee niin, että teillä on ensin oikeus toimittaa asuntoon samanlainen (vastaava) lavuaari, eikä suinkaan niin että va ostaa haluamansa lavuaarin ja pidättää rahat vakuudesta, eikä varsinkaan niin, että va pidättää rahat teiltä, mutta ei edes vaihda lavuaaria. Tämä tarkoittaa sitä, että va.n täytyy antaa TEILLE mahdollisuus ENNALLISTAA tilanne.
  Käytännössä siten että vaihdatte rikkoutuneen tuotteet, maalaattee sutatut seinät ym...

  Pidä pintasi asian kanssa, olet ihan oikeassa. Kohdallesi näyttäisi sattuneen harvinaisen k...päinen va. Ihme muuten etteivät siellä Realialla ole kommentoineet asiaa mitenkään taikka yrittäneet sovitella asiaa teidän välillä.

  Eikös Realia dokumentoi tarkastuksiaan? Pyydä saada dokumentit nähtäväksi. (niissä muuten pitäisi olla sinunkin allekirjoitukset) Ja pyydä nimenomaan sisäänmuuttotarkastuksen paperit nähtäväksi.

  No toivottavasti mun kirjoituksestani oli jotain apua...

  Mirja

  ReplyDelete
 3. Kiitos Mirja vastauksestasi. Realialla on viime lopputarkastuksen paperit, joissa ei ole mainintaa halkeamasta, mutta en usko, että siellä on mainintaa esim. että lavuaari ja wc pönttö ok.

  Ja myöskin, että mä en ole halkeamiin koskaan kiinnittänyt huomiota, ne ei ole koskaan herättänyt mussa mitään ja on siis jäänyt ihan alitajuntaan. Mutta sen tiedän, että meiltä ne ei ole tulleet, sillä olisinhan sen huomannut, jos altaaseen olisi jotain pudonnut.

  Siksi mahdollista onkin, että va on itse rikkonut sen kylppärissä käydessään.

  Asia joka suututtaa todella on se, milloin ja miksi hän on siellä käynyt. Ilmeisesti siis ilman lupaa.

  ReplyDelete
 4. Kuulostaa vähän oudolta touhulta. Itsellä ei ole kokemusta vastaavasta, mutta ymmärtääkseni vuokranantajalla on oikeus pidättää vakuutta vain siltä osin kuin mikä on tuon rikkoutuneen lavuaarin arvo - oletettavasti paljon vähemmän kuin vuokravakuus? Perustuu laki24.fi-sivuilla olleeseen kohtaan: "Jos sopimusvelvoitteen rikkomisesta aiheutuneen vahingon peruste tai määrä on riidanalainen, voi vakuutta pidättää siltä osin, kuin ilmeisesti tarvitaan aiheutuneen vahingon korvaamiseen."
  terveisin Aake07:n äiti

  ReplyDelete
 5. voi, toi on niin perseestä!!!!

  me kuvattiin niin kaikki ennenkuin muutimme sisään vuokraläävään, josta olemme jo onneksi päässeet eroon ja toivottavasti ei enään IKINÄ tarvi muuttaa vuokrakämppään.

  Kuviin iskimme vielä tuoreen Aamulehden jotta varmasti päiväkin oli varmasti oikea jos ois tullut sanomista kun vessassa repsotti yks sun toinen juttu. siis ihan kauhee tapaus, mutta raksa-ajan vältti tuo mörskä :D

  ReplyDelete
 6. Olisiko sinun syytä ottaa asian tiimoilta yhteyttä oikeusaputoimistoon...varaat heille ajan. He tietävät varmasti kaikki lakipykälät...


  Tilta

  ReplyDelete
 7. Niinpä... jotkut vuokanantajat yritävät korjuuttaa vuokravakuusrahoilla asunnon kuntoon, vaikkakin kyseessä olisi asumisesta johtuva normaali kuluminen. Pitäkää puolianne!!

  ReplyDelete
 8. Minusta tuntuu näitä lukiessa, että olen kovin lepsu vuokranantaja, kun en ole koskaan vuokravakuuksia pitänyt. Kyllä saisi olla aika räjähtäneen näköinen kämppä, että alkaisin vuokranantajana väittämään, että on muuta kuin normaalia kulumaa. En itsekään pese laattojen saumoja erikseen tai jynssää ikkunoita tämäntästä, miten ihmeessä vaatisin sitä vuokralaiseltani? Kyllähän jokainen "uuteen" kotiin muuttaessaan jynssää paikan katosta lattiaan, pois lähtiessä täytyy riittää vähempi.

  - Lukija

  ReplyDelete
 9. Voihan vuokranantajat. :( Todella paska homma teillä.

  Itsellä on myös kokemuksia paskoista vuokranatajista. Yksiöni kylpyhuoneen katon maali ropisi ja soitin asiasta vuokranantajalle, olin muuttamassa pois ja halusin tilanteen selvittää ennen muuttoa. Minun piti itse hoitaa isännöitsijä paikalle tekemään kylppärin kuntokartoitus ja kosteusmittaukset. Kosteutta ei ollut ja isännöitsijä kertoi maalin olevan jo niin vanhaa, että ropisee irti. Asunnon tarkastuksessa kuitenkin MINÄ olin aiheuttanut kylppäriin kosteusvaurion. Lisäksi kissani olivat ikkunalaudasta repineet reunalistaa 10cm matkalta. Vuokranantajan mielestä tämä riitti perusteeksi jättää paluttamatta vakuutta.

  Kaksiossa asuessamme makkarissa oli ylösalaisin käännetty vaatekaappi, jonka sokkeliosioon oli itse väkrätty yläkaapit. Kaapin liukuovet kaatuivat päälle ja yläkaapin saranat olivat niin huonossa kunnossa, että tipahtivat alas. Tarkastuksessa ilmeni, että yläkaapin oven kulmasta oli lähteny 1cmx1cm pala irti, se olisi ollut hyvä syy jättää vakuus palauttamatta. Lisäksi liesituulettimen suodatinta ei oltu vaihettu. :D Ihan uskomattomia heppuja! En ikinä enää halua vuokralle. Oma talo, paras paikka asua. <3

  Toivottavasti saatte asian selvitettyä. :)

  ReplyDelete